Japonské akcie zakončily týden růstem, pomohla levnější ropa

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. září (ČTK) - Japonské akcie dnes po přechodném zaváhání zpevnily a na jejich růst měla nejvýraznější vliv levnější ropa. Díky tomu se zvýšil zájem o nákup akcií firem z gumárenství, zpevňovaly ale také akcie leteckých společností.

Index Nikkei 225 si připsal 68,05 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,42 procenta na 16.080,46 bodu. Smazal tak alespoň část čtvrteční ztráty, kdy klesl téměř o 1,7 procenta. Podobně širší index Topix zpevnil o 0,40 procenta na 1619,92 bodu.

Zájem investorů se zaměřil na akcie Advantestu a dalších společností, kde investoři považují pokles z předchozích dnů za příliš silný. Výrazně se ale snížil kurz akcií strojírenské společnosti Ebara, která oznámila, že přišla o kontrakt za 50 miliard jenů na výstavbu spalovny v Malajsii.

"Nikkei klesl pod hodnotu klouzavého průměru za 25 dní, což signalizuje, že akcie se dostaly na úroveň, kde jsou znovu atraktivní," řekl šéf obchodů s akciemi ve společnosti Nikko Cordial Securities Hiroiči Niši. Trhu zčásti prospěly i technické obchody s opčními kontrakty.

Někteří manažeři ale upozorňují, že je třeba pozorně sledovat vývoj zisků v předních japonských firmách. Společnost Daiwa Institute of Research totiž ve čtvrtek uvedla, že japonské firmy v tomto fiskálním roce zvýší zisky asi o 6,9 procenta. To by bylo pod odhady většiny analytiků.

Z akcií aerolinií si zhruba 2,2 procenta připsala Japan Airlines, zatímco All Nippon Airways zpevnily o 1,9 procenta. Té pomohly i chystané změny, v jejichž rámci se podnik zaměří na podnikatele a nabídne další místa v první třídě i ve svých menších letadlech.

Ceny ropy se nyní na světových trzích snižují a prodávají se zhruba za 67 dolarů za barel. Jednak pomáhá zklidnění situace na Blízkém východě, jednak trh reaguje na oznámení společnosti BP. Ta uvedla, že rozsáhlé pole Prudhoe Bay na Aljašce možná zprovozní dříve, než původně plánovala.

Na devizovém trhu se díky spekulacím zvyšoval kurz jenu. Jeden z činitelů německého ministerstva financí ve čtvrtek řekl, že nadcházející schůzka G7 v Singapuru se bude zabývat i nízkým kurzem japonské měny. To vedlo k tomu, že velká část spekulantů přestala sázet na další pokles kurzu. Jen reagoval i na informační šum, o který se postarala agentura Reuters, zakrátko se ale vrátil k růstu.

V závěru obchodování se jen k dolaru prodával v kurzu 116,24 JPY, a zpevnil tak z předchozích 116,64 JPY, kde byl ve čtvrtek. Vůči euru vystoupil na 147,80 ze 149,49 JPY, a podobně dolar k euru zpevnil na 1,2715 z předchozího kurzu 1,2816 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK