Koruna i přes řadu statistik nakonec kvůli regionu oslabila

08.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. září (ČTK) - Česká měna po dni plném tuzemských ekonomických statistik oslabila proti dolaru i euru. Kolem 16:40 se koruna obchodovala o čtyři haléře slabší na 28,32 Kč/EUR. Proti dolaru oslabila o 14 haléřů na 22,37 Kč/USD. Negativní nálada v celé střední Evropě byla pro kurz důležitější než domácí příznivé statistiky, uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Růst HDP zpomalil z 7,1 procenta v prvním čtvrtletí na 6,2 procenta ve druhém čtvrtletí 2006. Meziroční inflace v srpnu stoupla na 3,1 procenta, srpnová nezaměstnanost zůstala na 7,9 procenta a růst průmyslové výroby v červenci zrychlil na 11,8 procenta.

"Shrneme-li všechny výsledky dohromady, vyjde nám, že ekonomice se podle všeho daří o něco lépe, než se předpokládalo, což je ovšem také doprovázeno vyšší inflací," komentovala výsledky Šichtařová.

Oslabování koruny podle ní bude nadále pokračovat a kurz se tak posune až k 28,40 Kč/EUR, který však již bude velmi atraktivní k případnému prodeji eur.

Proti domácí měně stojí podle Jana Vejmělka z Komerční banky i aktuálně posilující americký dolar. Ten posiluje díky začínajícím spekulacím, že by se úrokové sazby v USA mohly ještě zvýšit.

Poslední zpevnění dolaru je pak podle Tomáše Vlka spíše dílem technických faktorů. Dolar totiž dnes překonal důležitou hranici podpory na 1,269 USD/EUR, což mu přináší další zisky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK