Právo: Nový ministr dopravy žádá více peněz z rozpočtu

09.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. září (ČTK) - Nový ministr dopravy Aleš Řebíček bude usilovat o více peněz ze státního rozpočtu, aby byla možná finanční spoluúčast na projektech financovaných Evropskou unií. Návrh rozpočtu totiž počítá pro resort dopravy s částkou o 20 miliard korun nižší než letos. Ministr to uvedl v rozhovoru pro Právo.

Pro příští rok podle Řebíčka nebudou k dispozici finance na nové dálnice, železniční koridory a opravy zanedbaných silnic, které by se podle odborníků měly pohybovat kolem 100 miliard korun ročně. Pro další léta Řebíček předpokládá, že by potřebnou částku bylo možné zajistit plným čerpáním peněz z evropských fondů, zvýšením podílu Státního fondu dopravní infrastruktury na výnosech ze spotřební daně z pohonných hmot a rozvojem spolupráce se soukromým sektorem.

Řebíček chce jmenovat svým náměstkem Petra Šlegra ze Strany zelených. Umožnilo by to podle něho projednávat vliv chystaných projektů na životní prostředí již na ministerstvu a nikoliv až po připomínkách ministerstva životního prostředí.

V jiném rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes Řebíček vyjádřil přesvědčení, že se povede včas zavést systém elektronického výběru mýtného pro nákladní automobily. První etapa výběru mýtného na dálnicích a rychlostních silnicích má začít v lednu příštího roku, druhá etapa výběru na vybraných silnicích první třídy o šest měsíců později.

K omezení provozu kamionů na silnicích Řebíček uvedl, že se bude snažit rozšířit zákaz jejich jízdy v pátek. Snahy zelených o rozšíření přepravy kamionů po železnici označil za pěkné, ale nevidí zatím cestu k tomu, aby to fungovalo. Česko má jednu z nejvyšších úhrad za železniční cesty v Evropě a dokud se to nezmění nebude podle Řebíčka jednoduché kamiony na železnici dostat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK