Obce v Českém středohoří mají potíže s autobusovou dopravou

09.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem/Česká Kamenice 9. září (ČTK) - Problémy s pravidelnou autobusovou dopravou na dotovaných spojích v Ústeckém kraji se dnes dotkly obyvatel obcí v Českém středohoří a Teplicka. Sdělili to pracovníci bezplatné telefonní linky 800 876 011, kterou kvůli krizi v dopravě zřídil krajský úřad.

"Lidé se zatím autobusem nedostanou do Zubrnic a dalších obcí směrem na Úštěk. Nasmlouvaný dopravce nevypravil autobusy," uvedl dnes ráno jeden z pracovníků linky.

Jak dnes zpravodaj ČTK zjistil přímo na krajském úřadě, dva operátoři na lince téměř nestíhají zvedat telefony a vyřizovat dotazy na autobusové spojení. Zapisují si čísla volajících a jejich požadavky, pak hledají doposud platné spojení na internetových stránkách www.idos.cz a to porovnávají s provizorními jízdními řády. Žadateli poté zavolají a sdělí mu výsledek vyhledávání. Provizorní jízdní řády, které jsou neustále aktualizovány, najdou cestující i na internetových stránkách krajského úřadu www.kr-ustecky.cz.

Potíže s dopravou nyní nejsou například na Českokamenicku. Ústecký kraj si tu v minulosti žádné dotované víkendové spoje neobjednával, dopravci by tu měli jezdit tak jako minulý víkend. Na českokamenickém autobusovém nádraží se dnes ráno lidé mohli autobusem dostat bez problémů například na sousední Českolipsko, zjistila ČTK.

Výpadky autobusové dopravy jsou důsledkem krize, s níž se region potýká od začátku srpna. V pátek skončil s provozováním 2100 dotovaných spojů Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK), který měl s krajem dlouhodobé spory a v srpnu na čtyři dny zastavil dopravu. Na řadě míst dnes začali jezdit noví dopravci.

Ti nyní postupně přebírají spoje DPÚK, jejich autobusy ale zatím nepokryjí všechna místa v kraji. Část spojů dnes pojede podle pravidelného jízdního řádu, do některých lokalit ale bude zajíždět příležitostná doprava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK