Od října budou muset dopravci kupovat auta plnící přísnější normy

10.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. září (ČTK) - Od října budou moci tuzemští silniční dopravci nakupovat jen nákladní auta plnící přísnější emisní normu Euro 4. Nové emisní limity znamenají vedle větší šetrnosti k životnímu prostředí i zdražení nákladních aut. Pořizovací cena jednoho vozu se tak zvýší o 5000 až 7000 eur, tedy až 200.000 korun, řekl generální tajemník sdružení Martin Špryňar.

Norma povoluje o 90 procent méně sazí u dieselových motorů než 15 let stará Euro 1. Nové zpřísněné limity mohou splnit jen vozidla na vysoké technické úrovni, vybavená elektronickým řízením spalovacího procesu a systémy upravujícími složení výfukových plynů.

Podle Česmadu se dopravci začali na přechod připravovat s předstihem a od začátku roku tvoří zhruba 15 procent tuzemského prodeje vozy, které Euro 4 nebo dokonce Euro 5 plní. Například společnost Scania již prodává dva motory, které plní normu Euro 5 platnou až od roku 2008.

Evropské normy pro Euro 4 a 5 požadují 80procentní snížení emisí pevných částic a 60procentní snížení emisí oxidů dusíku do ovzduší v porovnání s normami Euro 3. V tuzemsku se ročně prodá více než 8000 nákladních aut o hmotnosti nad 3,5 tuny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK