MfD: MUS tlačí na zdražení uhlí pro příští roky

11.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. září (ČTK) - O desítky procent dražší uhlí začala pro příští roky nabízet tuzemským elektrárnám společnost Mostecká uhelná (MUS), která v Česku ovládá třetinu uhelného trhu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s tím, že firma se zdráhá uzavírat dlouhodobé kontrakty, které jsou nutné pro plánované výstavby nových elektráren za desítky miliard korun. Výsledkem boje o elektrárny a ceny může být podle MfD zdražení elektřiny i tepla.

Nová strategie MUS přitom podle listu začala po nástupu finančníka Pavla Tykače, který letos v květnu koupil za zhruba deset miliard korun polovinu druhé největší hnědouhelné firmy v zemi. "Pan Tykač zaplatil za Mosteckou uhelnou o čtvrtinu vyšší cenu, než odpovídá realitě, a teď se prostě snaží dostat své peníze zpátky," cituje MfD nejmenovaného manažera jedné z velkých energetických firem.

Roli vyděrače Tykač nicméně odmítá. Zdražit sice možné je, ale nejde to tak snadno; tři čtvrtiny produkce MUS na příštích šest let jsou už prodány dlouhodobými kontrakty s pevnými cenami. "Postupně se nahrazují výhodnějšími. To by se stalo i beze mě, protože stoupají světové ceny všech paliv a elektřiny," vzkázal za finančníka deníku Tykačův blízký spolupracovník.

Nový hráč svou pozici na trhu posílil i tím, že získal za tři čtvrtě miliardy korun ještě další část hnědouhelné firmy, Sokolovské uhelné, které patří více než pětina trhu. Odkoupit podíly dalších akcionářů firmy se Tykačovi nepodařilo, píše MfD.

Podle listu má problém především řada firem v čele s energetickým gigantem ČEZ, které chtějí stavět za stovky miliard korun elektrárny, ale nemají na uhlí do budoucna pevné smlouvy. A jiná než Mostecká uhelná jim je nemůže dát. Šéfové energetických firem se listu k jednáním s MUS odmítli vyjádřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK