Pražské burze se téměř podařilo zbavit letošní ztráty

14.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. září (ČTK) - Pražské burze se dnes dalším růstem téměř podařilo vymazat zbytek letošní ztráty. Nakonec akciovému trhu scházelo k závěrečné hodnotě z loňského prosince pouhých 1,3 bodu. Index devíti předních emisí PX přidal 0,55 procenta na 1471,7 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Výkonem nechaly všechny za sebou akcie americké mediální skupiny CME, které narostly o 2,96 procenta na 1463 korun. Ronald Lauder si prostřednictvím společného podniku s fondy Apax hodlá půjčit asi 4,5 miliardy korun na nákup dalších akcií CME, uvedla agentura Bloomberg. "Podle našeho názoru jde o pozitivní zprávu, protože zájem společného podniku kupovat další akcie CME značí důvěru v další růst akcií CME," uvedl Milan Vaníček z firmy Atlantik FT.

Vysoce nadprůměrný výkon předvedly i akcie výrobce léčiv Zentiva, jež získaly 1,98 procenta a dostaly se do blízkosti letošního maxima na hodnotu 1288 korun. Někteří makléři ale varovali před obratem. "Pokud nebude v nejbližší době podpořena (Zentiva) nějakou zprávou, prostor pro korekci určitě má," mínil Ondřej Svoboda ze společnosti Cyrrus.

Kurz akcií elektrárenské firmy ČEZ posílil o 0,8 procenta na 820,5 koruny. Společnost ČEZ získala licenci na obchod s elektřinou v Srbsku. Pokles naopak prohloubila petrochemická skupina Unipetrol a ztratila 0,23 procenta na 197,55 koruny. Společnost BH Securities doporučila investorům držet akcie Unipetrol s cílovou cenou 225 korun na akcii.

Celkové obchody s cennými papíry měly přes zlepšení na 2,24 miliardy korun z minulých 2,1 miliardy korun daleko k letošnímu průměru. Na první místo stačil akciím Zentivy objem 585 milionů korun.

Celkový objem obchodů: 4,200 miliardy Kč

- akcie 2,242 miliardy Kč

- dluhopisy 1,958 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK