Americké akcie kvůli obavám z inflace oslabily

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek snižovaly a za jejich poklesem stály převážně obavy z inflace. Ty se do povědomí investorů vrátily po zprávě o vývoji dovozních a vývozních cen v USA. Vliv mělo i snížení nákupního doporučení k akciím Boeing a General Electric, což zhoršilo náladu na trhu.

Dow Jonesův index oslabil o 15,93 bodu a den uzavřel nižší o 0,14 procenta na hodnotě 11.527,39 bodu. Širší index S&P 500 klesl ve stejném rozsahu a ustálil se na 1316,28 bodu, ale index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,05 procenta zpevnil a uzavřel na 2228,73 bodu.

Jak Dow Jonesův index, tak S&P 500 přerušily čtyřdenní růst, zatímco index Nasdaq zpevnil popáté v řadě a zopakoval tak podobnou růstovou sérii z konce srpna.

Před začátkem obchodování úřady zveřejnily zprávu, že dovozní ceny v srpnu vzrostly o 0,8 procenta. To je vysoko nad odhady ekonomů a byl to i důvode k nervozitě. Dnes bude zveřejněn vývoj spotřebitelských cen a na trhu se očekává, že cenové jádro i celkový index v srpnu vzrostly shodně o 0,2 procenta.

"Jsou zde obavy z inflace. Mějte ale na paměti, že růst indexu dovozních cen byl výsledkem (drahé) ropy, jejíž cena se teď výrazně snížila," podotkl ředitel obchodování v investiční společnosti Nollenberger Capital Partners Todd Clark.

Zisků z předchozích dnů se kvůli poklesu cen ropy vzdaly energetické firmy jako je ExxonMobil a ConocoPhillips, růst akcií Microsoftu ale pomohl indexu Nasdaq zůstat v kladných hodnotách. Zhruba 1,7 procenta si kvůli snížení nákupního doporučení odepsal Boeing, akcie General Electric klesly pouze o 0,2 procenta.

Na devizovém trhu mírně klesal dolar a pozornost obchodníků se zaměřuje vedle inflace také na schůzku ministrů financí zemí G7, kteří budou jednat v Singapuru. Euru naopak pomáhá varování Evropské centrální banky před rizikem inflace, což obchodníky upevňuje v názoru, že ECB v říjnu sáhne ke zvýšení sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2728 USD a klesl tak z předchozích 1,2694 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem zůstal takřka beze změn na 117,52 JPY, avšak euro vůči jenu zpevnilo na 149,57 z předchozího kurzu 149,25 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK