EK prošetří stížnosti na balík programů Office

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Evropská komise prošetří stížnosti, které dostává na soubor programů Microsoft Office. Řekla to komisařka Evropské komise pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podobnosti ale nesdělila. Stížnosti se týkají nového balíku, který bude uveden na trh v příštím roce, uvedla agentura AP.

Kroesová je nyní v New Yorku, kde ve čtvrtek hovořila na konferenci Fordham Annual Conference o aplikaci antimonopolních zákonů v mezinárodním kontextu.

Microsoft sdělil, že nový soubor programů Office 2007 nebude zahrnovat možnost ukládání dat ve formátu Portable Document Format (PDF), který patří k nejrozšířenějším. Microsoft chtěl původně tuto možnost nabízet, od záměru ale odstoupil. Výrobce PDF, společnost Adobe, totiž po Microsoftu chtěl, aby uživatelům tuto možnost naúčtoval. Microsoft bude v nových "officech" nabízet i svůj nový formát XPS, což je konkurenční platforma k PDF.

Evropská komise vede s Microsoftem dlouholetý spor, který vyvrcholil v roce 2004 rekordní pokutou 497 milionů eur. Tu si od komise vysloužil za údajné zneužívání dominantního postavení na trhu. Letos v červenci firma od komise dostala další pokutu, tentokrát ve výši 280,5 milionu eur. To má být podle komise trest za to, že se Microsoft neřídí jejími pokyny.

Kroesová řekla, že tažení proti Microsoftu přinese své ovoce v podobě větší konkurence v softwaru, ve větší inovaci a nižších cenách programů pro koncové uživatele.

Zástupci Evropské unie v úterý Microsoft varovali, aby v novém operačním systému Vista neomezoval konkurenční výrobce zabezpečovacího softwaru. Podnik má totiž v plánu prodávat Vistu už se zabudovanými prvky proti útoku hackerů.

Podle mluvčího EK Jonathana Todda je komise připravena s Microsoftem spolupracovat a předá mu i své představy o tom, co by v nové Vistě nemělo být. Záleží prý ale na Microsoftu, zda bude ochoten připomínky akceptovat a učinit taková opatření, aby se opět nedostal do sporu s komisí. Todd rovněž Microsoftu připomněl, že je pořád téměř monopolem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK