Inflace v EU i eurozóně v srpnu klesla na 2,3 pct

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. září (ČTK) - Míra inflace v zemích Evropské unie i eurozóny se v osmém měsíci letošního roku snížila na 2,3 procenta z červencových 2,4 procenta. Největší vliv na snížení inflace měly nižší ceny komunikačních služeb a oblečení, naopak nahoru táhnou index ceny pohonných hmot a plynu. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat.

Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v EU zvýšily o 0,2 procenta. V eurozóně stouply o 0,1 procenta.

Nejvíce se v srpnu v EU meziročně zvýšily ceny za bydlení, a to o 4,8 procenta. Ceny v dopravě kvůli drahým pohonným hmotám vzrostly o 3,5 procenta a potraviny zdražily o 2,9 procenta. Naopak ceny v komunikacích klesly o 3,9 procenta a oděvy zlevnily o 0,1 procenta. Proti červenci nejvíce, o 0,3 procenta, stouply ceny v restauracích, ceny v komunikacích se naopak o 0,6 procenta snížily.

Inflace se zvýšila v devíti členských zemí, ve třech zůstala beze změny a ve zbývajících 13 se snížila. Z jednotlivých členských zemí nejvíce rostly ceny v Lotyšsku (6,8 procenta), Estonsku a na Slovensku (obě o pět procent). Naopak nejnižší byla inflace ve Finsku (1,3 procenta), Švédsku (1,6 procenta) a Polsku (1,7 procenta).

Evropská centrální banka usiluje o meziroční inflaci těsně pod dvěma procenty. Banka začátkem srpna zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na tři procenta, aby potlačila inflační tlaky, které jsou důsledkem stoupajících cen ropy a rychlého růstu úvěrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK