Obchodníci mají zájem o obchodování s deriváty na burze

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Obchodníci s cennými papíry mají zájem o nový derivátový trh, o nějž pražská burza rozšíří nabídku služeb od 5. října. Takzvaným tvůrcem trhu, který zajišťuje nabídku a poptávku pro investory, se chtějí na burze stát například firmy Atlantik finanční trhy, Česká spořitelna, Fio či Patria Finance, zjistila ČTK.

Patria Finance, největší burzovní obchodník s cennými papíry, se stane jedním z tvůrců trhu na zahajovací produkt futures na akciový index PX. Prostřednictvím společnosti Patria Direct bude možné obchodovat s deriváty i přes internet či telefonicky, uvedl Oldřich Pavlovský ze skupiny Patria.

Aktivní bude i Česká spořitelna. "ČS bude jedním z tvůrců trhu futures již od 5. října. Výhledově hodláme nabízet futures institucionálním i retailovým (drobným) investorům," oznámila mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Fio, burzovní společnost chce nejen zpřístupnit zákazníkům deriváty na pražské burze, ale i na zahraničních derivátových trzích.

Derivátový trh je podle obchodníků rizikovější než akcie či dluhopisy. "Futures a deriváty všeobecně jsou produkty, které příliš mnoho investorů dosud nezná. Je proto nezbytné doporučit zejména drobným investorům, aby se před uskutečněním obchodu důkladně seznámili s principy a riziky," upozornil Pavlovský.

Zavedení derivátů podle ekonoma Martina Fuchse z banky HSBC dále zatraktivní domácí kapitálový trh a je velkým úspěchem burzy. Dlouholeté zpoždění za zahraničními trhy Fuchs nekritizoval. "Fakt, že se na jiných burzách obchodují deriváty desítky let, není podstatný vzhledem k nízkému věku domácí burzy," míní.

Samotné spuštění derivátového trhu ale podle Martina Svobody ze společnosti ZertifikateJournal nic neznamená. "Důležitá je následná obchodní atraktivita a teprve čas ukáže, jestli to bylo úspěšné. Jinými slovy, jde o zavedení služby, která se od burzy očekává," poznamenal.

Deriváty slouží jako termínová smlouva například k zajištění proti možným rizikům, případně ke spekulacím. V případě futures jde o obchod, kdy k danému termínu má jedna strana povinnost koupit a druhá strana prodat za předem dohodnutých podmínek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK