Sněmovna v prvém čtení podpořila zdražení cigaret

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. září (ČTK) - Poslanecká sněmovna do druhého čtení postoupila novelu zákona o spotřebních daních. Předloha počítá se zvýšením daně z tabáku, což bude v praxi znamenat zdražení cigaret. Není ale vůbec jisté, v jaké podobě a zda vůbec poslanci předlohu schválí. Již dnešní rozprava totiž naznačila, že poslanci budou podávat množství pozměňovacích návrhů, které mohou výslednou podobu novely značně ovlivnit. O konečné podobě by mohla sněmovna hlasovat již v říjnu.

Návrh na zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků schválila ještě koncem srpna vláda sociálnědemokratického premiéra Jiřího Paroubka. Lze tedy počítat s tím, že poslanci ČSSD zvednou ruku pro. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale varoval před tím, aby poslanci podávali nové pozměňovací návrhy. Naznačil, že pokud sněmovna novelu výrazně pozmění, budou možná poslanci ČSSD hlasovat proti.

Podle odhadů ministerstva financí by zvýšení spotřebních daní od ledna 2007 mělo do státního rozpočtu příští rok přinést přibližně deset miliard korun. Například podle Petra Dufka z ČSOB je ale možné, že se předpoklady vyšších rozpočtových příjmů zcela nesplní. "Jde o výrazné zdražení, které nepochybně povede ke změně chování spotřebitelů. Dá se předpokládat, že řada kuřáků přejde k nejlevnějším značkám nebo se zvýší zájem o levnější cigarety ze zahraničí," uvedl. Navíc lze podle analytika čekat, že se obchody předzásobí, aby dopad plného zdražení co nejvíce odsunuly. Právě o dopadech zdražení cigaret na státní rozpočet dnes poslanci vedli dlouhé spory.

Pokud sněmovna novelu přijme, mohla by od ledna příštího roku krabička cigaret podražit o 12 až 15 korun. Podle jiných odhadů by však cigarety mohly podražit příští rok i více, a to až o 16 až 20 korun. Mělo by se totiž projevit i letošní dubnové zvýšení spotřební daně, které výrobci díky zásobě starých kolků ještě úplně do cen cigaret nepromítli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK