UPC a Karneval už antimonopolní úřad požádaly o povolení fúze

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. září (ČTK) - Největší domácí kabeloví operátoři UPC a Karneval už poslali na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) žádost o povolení fúze. Úřad ji teď posoudí, rozhodnout by měl do 30 dnů. Ve složitějších případech má ale lhůtu pět měsíců, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Spojením firem by vznikl dominant na trhu kabelových televizí, předseda ÚOHS Martin Pecina ale dříve uvedl, že by fúze mohla pomoci trhům hlasových služeb a internetu od dominance Telefóniky O2.

Karneval chce za více než devět miliard korun koupit mateřská firma UPC, společnost Liberty Global. Po spojení vznikne operátor se zhruba 800.000 klienty, který bude nabízet kabelovou televizi, rychlý internet a telefonní služby.

Karneval měl v polovině roku 310.000 zákazníků. Většina z nich využívá kabelovou televizi, asi 57.000 je přes Karneval připojeno k vysokorychlostnímu internetu. Firma připravuje na podzim také telefonní služby. UPC má přes 500.000 českých zákazníků, 420.000 z nich sleduje kabelovou nebo satelitní televizi. Počet přípojek rychlého internetu se podle neoficiálních odhadů pohybuje kolem 100.000 a tisíce lidí využívají telefonní služby UPC.

"Kabelový trh by byl poškozen, těm dvěma by to zase mohlo prospět. Já neříkám jak rozhodneme, ale není to tak jednoznačné, jak někteří vykládají," uvedl koncem srpna Pecina. Předchůdce Telefóniky, Český Telecom už za zneužití dominantního postavení zaplatil víc než 400 milionů korun. Firma podle antimonopolního úřadu porušila zákon jak v oblasti hlasových služeb, tak v souvislosti s rychlým internetem ADSL.

Antimonopolní úřad zatím letos všechny posuzované fúze povolil. A to i ty, které v předchozím rozhodnutí předchůdce Peciny Josef Bednář zamítl. Spojit se po verdiktu ÚOHS mohou třeba Karlovarské minerální vody a Poděbradka, majitelé Delta pekáren a Odkolku nebo společnost Radiokomunikace a česká pobočka TELE2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK