Americké akcie dopoledne díky nízké inflaci rostly

15.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. září (ČTK) - Americké akcie začaly dnes růstem, k němuž nejvíce dopomohla zpráva o zpomalení nárůstu spotřebitelských cen v USA. Údaje zaplašily obavy z toho, že americkou ekonomiku čeká růst inflace a další zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času posílil o 0,38 procenta na 11.572 bodů. Index trhu Nasdaq v 18 hodin SELČ získával čtvrtinu procenta a pohyboval se kolem 2234 bodů.

Spotřebitelské ceny v USA rostly v srpnu celkově i u jádrového indexu o 0,2 procenta, což bylo v souladu s očekáváním. "Podporuje to názor, podle něhož jsou již inflační tlaky za zenitem. Fed tak má možnost vyčkávat a nemusí na příštím zasedání zvyšovat úroky," řekl agentuře Reuters investiční stratég firmy Oppenheimer Holdings Michael Metz.

Obavy z inflace zmírnil i pokračující pokles cen ropy k 62 dolarům za barel, nejníže za téměř půl roku. Měnový výbor centrální banky USA (Fed) bude rozhodovat o sazbách příští středu a všeobecně se čeká, že nechá úroky již druhý měsíc po sobě beze změny.

Akcie softwarové firmy Adobe Systems vyskočily díky příznivému čtvrtletnímu výsledku o 12,5 procenta. Nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie Ford Motor, jejichž kurz klesl o 12 procent. Firma dnes oznámila, že srazí roční náklady do roku 2008 o pět miliard dolarů a o třetinu sníží počet administrativních a řídících pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK