Evropa se obává nynějšího poklesu jenu, řekl zdroj na zasedání G7

16.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 16. září (ČTK) - Evropu znepokojuje poslední pokles japonské měny a doufá, že se Japonsko za svou měnu postaví přinejmenším slovně, aby tento trend zastavilo. Během schůzky ministrů financí skupiny G7 v Singapuru to uvedl nejmenovaný zdroj z G7. V návrhu závěrečného prohlášení skupiny ale zatím není sekce věnovaná devizovým kurzům, kterou představitelé G7 zatím dokončují.

"Jen klesl hodně a v prohlášení G7 bude zmínka o zpevnění japonské ekonomiky, které by mělo být signálem, že by měna měla zpevnit," řekl zdroj agentuře Reuters.

Dodal, že komuniké ve stejném tónu jako po zasedání z 21. dubna zopakuje, že by Čína měla více uvolnit kurz své měny a dovolit jí růst rychleji. Čína je kritizována za to, že udržuje svou měnu uměle nízko, a neférově tak zlevňuje svůj vývoz.

Čína se v pátek vyjádřila, že do určité míry poskytne jüanu širší rozpětí, ale bez konkrétního návrhu. Země revalvovala jüan loni v červenci o 2,1 procenta, ale jüan od té doby posílil jen o dvě procenta, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK