Americké akcie v pátek vzrostly na nové letošní maximum

16.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. září (ČTK) - Akcie největších amerických korporací v pátek vzrostly na nové letošní maximum, protože investoři sázejí na to, že centrální banka v příštím týdnu nezvýší úrokové sazby. Trh se zklidnil díky zprávě o mírné inflaci za srpen a také díky klesajícím cenám ropy. Na devizovém trhu klesl kurz eura.

Dow Jonesův index stoupl o 33,38 bodu na 11.560,77 bodu, tedy o 0,29 procenta. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,31 procenta na 2235,59 bodu, když si 6,86 bodu připsal. Za celý týden se DJI zvýšil o 1,5 procenta a Nasdaq o 3,2 procenta.

"Dnešní data o inflaci ukázala, že ekonomika není silná, ani slabá, což je přesně to, co trh chce," řekl analytik společnosti Weeden & Co. "Myslím si, že tu kvůli růstu inflace nejsou nijak výrazné obavy," dodal.

Nejvyšší zisky v Dow Jonesově indexu si připsaly emise průmyslových podniků, které trh zpravidla následuje. Rostly tak konglomeráty United Technologies, 3M a Honeywell International díky předpokladu, že sazby podpoří hospodářský růst a firemní zisky dále porostou.

Všeobecně se očekává, že centrální banka Fed ve středu rozhodne, že základní úroková míra zůstane stejná. Stejně tak Fed rozhodl při posledním zasedání na začátku srpna, kdy udělal přestávku po dvou letech nepřetržitého zvyšování úroků.

Ministerstvo práce v pátek oznámilo, že se celkový inflační index i inflace cenového jádra bez kolísavých položek zvýšily za srpen podle očekávání o 0,2 procenta. Projevil se tak pomalejší růst cen bydlení a pokles cen energií.

Před víkendovým zasedáním ministrů financí skupiny G7 v Singapuru kleslo euro. Kurz jednotné evropské měny se za celý pátek snížil o půl procenta na 1,2660 USD a 148,86 JPY. Dolar se vůči japonskému jenu proti čtvrtečnímu závěru příliš nezměnil a v závěru dne byl na kurzu 117,56 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK