ČOI podepsala s polskou inspekcí dohodu o spolupráci

17.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Česká obchodní inspekce bude při ochraně spotřebitelů více spolupracovat se svými polskými kolegy. Dohodu o spolupráci tento týden podepsal ústřední ředitel ČOI Jiří Pěkný se svým polským protějškem Kazimierzem Stanislawem Nowakem. Podobné smlouvy ČOI již v závěru loňského roku uzavřela s maďarskou a slovenskou obchodní inspekcí.

"Dohoda bude základem intenzivnější spolupráce při dozoru nad trhem v oblasti ochrany spotřebitele a umožní vzájemnou výměnu informací, zkušeností a také odborníků," řekla ČTK mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Dodala, že podepsaná dohoda umožní rovněž rozšířit již fungující příhraniční spolupráci českých a polských orgánů státní správy, jako jsou finanční, celní, veterinární či statistické úřady, při kontrole trhu.

Smíšené mezinárodní týmy inspektorů mohou kontrolovat zejména odvětví, kde je spotřebitel diskriminován nejčastěji. Jde například o lázeňství, služby spojené s cestovním ruchem, restaurační zařízení či taxislužby. Například výměnné kontrolní akce mezi ČOI a Slovenskou obchodní inspekcí se uskutečnily již loni. Vedení trojice obchodních inspekcí se nyní snaží spolupráci rozšířit i o dozorové orgány z dalších nových členských zemí Evropské unie.

ČOI je kontrolním orgánem státní správy a podléhá ministerstvu průmyslu a obchodu. Kontroluje právnické a fyzické osoby, jež prodávají či dodávají výrobky a zboží na vnitřní trh. Zároveň monitoruje dodržování zákona v poskytování služeb nebo spotřebitelských úvěrů.

V loňském roce ČOI uskutečnila 57.387 kontrol a porušení některého ze zákonů, na jejichž dodržování dohlíží, odhalila zhruba ve třetině případů. Podíl prohřešků na počtu kontrol loni vzrostl na 34,3 procenta z předloňských 29,4 procenta. V předchozích letech tento ukazatel naopak mírně klesal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK