LN: Cizí země dluží Česku 25 miliard korun

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Česko má nyní v zahraničí pohledávky za víc než 25 miliard korun. U více než poloviny peněz však existuje riziko, že se je nepodaří nikdy vymoci. Jak píšou Lidové noviny, ukázal to audit, který si nechalo zpracovat ministerstvo financí po skandálech spojených s vymáháním zahraničních dluhů. Podle auditorů má Česko šanci získat zpět asi 11 miliard korun.

Samotná zpráva o auditu je podle deníku tajná. Zveřejnit ji nechtělo ani bývalé vedení exministra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a nechystají se k tomu ani úředníci nového ministra Vlastimila Tlustého (ODS). Podle mluvčí ministerstva Petry Krainové je úřad vázán souhlasem auditorské společnosti Deloitte, který ale neobdržel.

Mezi největší dlužníky patří Kuba, která Česku dluží přibližně pět miliard korun. Castrův režim však o splácení dluhu odmítá jednat.

Podle zdroje LN, který měl možnost do zprávy nahlédnout, činí zahraniční pohledávky ČR celkem 25,4 miliardy korun. O dalších víc než 11 miliard může tato částka narůst, pokud k ní budou přičteny i dluhy zemí, které jsou vedeny v tzv. utajovaném režimu. Mezi ně zpráva počítá například pohledávky v Libyi, Iráku, Alžírsku, Sýrii a na Kubě.

Zpráva podle zdroje deníku popisuje 36 jednotlivých pohledávek Česka ve 26 zemích. Do kategorie s velmi vysokým rizikem nevymožení spadá šest pohledávek, jejich celková hodnota se pohybuje kolem půl miliardy korun. Dalších 17 pohledávek, jejichž hodnota byla vyčíslena na 13,791 miliardy, představuje vysoké riziko. Do této kategorie spadá i pohledávka za Libyí, která je tajná a jejíž hodnota se odhaduje na další čtyři miliardy korun. U devíti jde podle auditu o zvýšené riziko.

Jen mírné riziko představují pohledávky ve Slovinsku a Laosu. Jako uzavřené a zinkasované jsou vedené dvě pohledávky. Obě se podle LN týkají Ruské federace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK