Dell investuje v Polsku 200 milionů eur, zaměstná 1000 lidí

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lodž 18. září (ČTK) - Americká počítačová společnost Dell Inc. investuje do své expanze v Polsku 200 milionů eur (5,7 miliardy Kč). Investice zahrnuje i výstavbu nové továrny, ve které od poloviny příštího roku najde uplatnění 1000 osob. Uvedla to společnost v prohlášení.

Další nepřímé investice dodavatelů Dellu v regionu by měly podle odhadů společnosti dosáhnou 53 milionů eur. Polská vláda očekává, že díky nové továrně Dellu vznikne v oblasti až 10.000 nových pracovních míst. Ty vytvoří dodavatelé největšího světového výrobce osobních počítačů. Lodž je druhým největším městem země a místem s vysokou nezaměstnaností.

K rozhodnutí o investici přispělo to, že Polsko má vzdělanou pracovní sílu; dále velikost a vysoký růst IT trhu bývalé komunistické země střední Evropy, dodala společnost. Technologický trh v Polsku by podle odhadů měl v příštích letech růst téměř o 14 procent ročně.

Zdroj blízký jednání agenturu Reuters minulý týden informoval, že továrna bude vyrábět laptopy a servery. Včetně subdodavatelů dopravy a obalů a s tím souvisejících služeb by zde mělo najít práci 2000 osob.

O investici se ucházelo také Slovensko. Deník Gazeta Wyborcza koncem srpna s odvoláním na své zdroje napsal, že Dell dal Polsku přednost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK