Americké akcie se dopoledne zbavily ztrát a zpevnily

18.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akciové trhy zahájily týden poklesem, kterého se ale rychle zbavily a vydaly se na dráhu růstu. Některé známější tituly sice klesaly, trh si ale začal všímat nadcházející schůzky americké centrální banky, na které se bude jednat o měnové politice. Očekává se, že základní úrok zůstane beze změn.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem hranice 11.577 bodů a proti pátku zpevnil o téměř 0,2 procenta. Pohybuje se tak blízko letošního maxima. Širší index S&P 500 vystoupil o 0,3 procenta výše a dostal se na 1324 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite však zpevnil o 0,4 procenta na 2245 bodů.

Klesaly především akcie řetězce Home Depot, které tak reagovaly na snížení nákupního doporučení od makléřské společnosti Credit Suisse. Akcie klesly asi o 1,5 procenta. optimismus ale trhu dodávaly předpoklady, že americká centrální banka na středeční schůzce svého měnového výboru ponechá základní sazbu na 5,25 procenta.

Federální rezervní systém, který v USA plní roli centrální banky, sazby naposledy zvýšil v červnu. Zvyšoval je sedmnáctkrát za sebou, začal v roce 2004 na jednom procentu a skončil o dva roky později. V srpnu sazby nechal beze změny a kurzy amerických akcií od té doby s menšími korekcemi vytrvale zpevňují.

"Zatím je na hodnocení brzy, ale zdá se, že trh by se chtěl vrátit k trendu z minulého týdne," poznamenal viceprezident finanční společnosti The Boston Co. Asset Management Brian Williamson.

Silný růst zaznamenaly akcie výrobce polovodičů Freescale. Ten v pátek oznámil, že se nechá za 17,6 miliardy dolarů převzít konsorciem vedeným společností Blackstone Group. Kontrakt je jedním z nejvýznamnějších ve svém oboru a na trhu to bylo dnes dopoledne znát. Akcie Freescale zpevnily asi o 6,2 procenta a dostaly se na roční maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK