MfD: Hypotéky jsou nejdražší od loňského jara

20.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. září (ČTK) - Peníze od českých bank začínají zdražovat, což je znát hlavně u hypotečních úvěrů. Průměrný úrok nově poskytnutých hypoték, takzvaný hypoindex, jak ho spočítal server fincentrum.idnes.cz, v srpnu vzrostl na 4,25 procenta, což je nejvíc od března 2005. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

U milionové hypotéky na 20 let to znamená zdražení měsíční splátky z 6134 na 6190 korun. Za 20 let splácení to představuje 14.000 korun navíc.

"Nemyslím si, že Česko čeká v dohledné době prudké zvýšení úroků hypoték, ale na druhou stranu je velmi pravděpodobné, že doba nejlevnějších hypoték postupné pomíjí," uvedl ekonom ČSOB Petr Dufek.

V srpnu, kdy se objevily první varovné zprávy o inflaci, zvýšilo své sazby hned několik bank. V září zatím nikdo změnu sazeb neoznámil. Mezibankovní roční sazba PRIBOR překročila tento týden tři procenta. V srpnu přitom byla na 2,75 procenta a začátkem roku na 2,40 procenta.

Domácnosti si za první polovinu letošního roku půjčily na hypotékách téměř 46 miliard korun. Odborníci předpokládají, že za celý rok by to mohlo být až 100 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK