MfD: ÚOHS vyšetřuje smlouvy ČEZ se Sokolovskou uhelnou

22.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - Antimonopolní úřad vyšetřuje firmu ČEZ kvůli podezření, že zneužívá svého dominantního postavení při nákupu uhlí od Sokolovské uhelné. "Zahájíme s ČEZ správní řízení," potvrdil Mladé frontě Dnes předseda úřadu Martin Pecina. Podle úřadu je problém ve smlouvách, které ČEZ uzavřel se Sokolovskou uhelnou v letech 2002 a 2003 s platností do roku 2009.

V nich jsou zakotveny údajně nevýhodné cenové vzorce, podle nichž se vypočítává, za kolik budou těžaři v daném roce prodávat své uhlí. "Antimonopolní úřad se nás na smlouv se Sokolovskou uhelnou dotazoval. My jsme ale přesvědčeni, že jsou v pořádku," řekl MfD mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Sokolovská uhelná spočítala, že jen letos má kvůli kontraktům z ČEZ přijít o 20 milionů korun. "Smlouvy byly uzavřeny v trochu jiné době, než jaká je teď situace. Proto je chceme změnit," cituje deník ředitele Sokolovské uhelné Františka Štěpánka. Cenové vzorce podle něj hlavně nereagují na pohyby cen elektřiny.

Proud v posledních letech zdražuje a uhelné firmy, v jejichž nákladech má elektřina významný podíl, chtějí nárůst odrazit i ve svých cenách. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude podle dostupných informací chtít, aby ČEZ střednědobé smlouvy změnil a doplatil Sokolovské uhelné za letošní rok ušlou částku. Jinak mu hrozí pokuta v řádu desítek milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK