V zóně Nová Hospoda na Tachovsku má pracovat více než 1000 lidí

27.09.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 27. září (ČTK) - Více než 1000 lidí najde do podzimu příštího roku práci v pětadevadesátihektarové zóně poblíž hranic s Německem v Nové Hospodě na Tachovsku. Sedm obrovských nájemních hal tam za 2,5 miliardy korun postaví humpolecký CTP Invest, který je majitelem zóny. V logistickém CTP Parku Bor už nyní pracuje ve skladech a lehké výrobě 350 lidí. Řekl to projektový manažer CTP Investu Dušan Kastl.

Pro Tachovsko, které se dlouhodobě potýká s nejvyšší nezaměstnaností v Plzeňském kraji, nyní pod osmi procenty, je zóna velkým přínosem. Okres má špatnou sociální a technickou infrastrukturu i dopravní obslužnost, občanům chybí kvalifikace. "Citelně postrádáme střední školu se strojnickými a elektrotechnickými obory," řekl ředitel tachovského úřadu práce Jaroslav Stehlík. Pokud firmy chtěly více kvalifikovaných lidí, Tachovsko míjely.

V Nové Hospodě jsou nyní plně obsazené tři haly. Největší si pronajal japonský Bridgestone, jeden ze dvou největších výrobců pneumatik, který příští rok postaví závod v Polsku. Druhou halu má americká Tech Data, distributor produktů informačních technologií, která vybudovala v Boru regionální logistické centrum. V dalším objektu funguje německý Schenker a japonská logistická skupina Sumitrans. Schenker v Brnu otevřel v březnu logistické centrum pro Happich, evropského dodavatele dílů pro automobily.

"Dokončujeme čtvrtou halu, kde začne do konce roku vyrábět právě Happich," řekl Kastl. Využije 7000 z 25.000 metrů čtverečních. Stejnou plochu by měla mít pátá hala, která má stát v únoru 2007. "Podepsali jsme už s nájemcem smlouvu o smlouvě budoucí, ale zatím neuvedeme jeho jméno," řekl Kastl. Jde o zpracování a skladování papíru. Stavba posledních dvou obrovských hal o celkové ploše 100.000 m2 začne na jaře 2007 a investorům se otevře do šesti měsíců. Nájemce zatím CTP Invest nemá.

Velkou výhodou zóny je geografická poloha uprostřed střední Evropy, u hranic a dálnice D5. Logistická centra s velkosklady umožní nájemcům další prodloužení limitního času pro objednání cut-off-time. Pokud do tohoto limitního času zákazník objedná zboží, dostane ho hned následující den.

CTP Invest, za nímž stojí nizozemský kapitál, nyní rozšiřuje stodvacetihektarovou městskou průmyslovou zónu Borská pole v Plzni o 32 hektarů. V listopadu tam vstoupí dvě britské a jedna japonská firma, pro něž má dvě haly pro 300 lidí. V osmi halách najde práci celkem 1000 lidí.

CTP Park na Tachovsku je druhou největší ucelenou průmyslovou plochou v Plzeňském kraji. Největší zónou zůstávají plně obsazená Borská pole. Práci tam má 9000 lidí, více než třetina cizinců - Slováků, Ukrajinců i Poláků.

Tachovsko je s 37 obyvateli na kilometr čtvereční nejméně osídleným okrsem v ČR. V kraji je přitom 73 lidí na km2, v Česku je 129 lidí na km2. Průměrná hrubá mzda tam činí 16.000 korun, což je zhruba o 4000 Kč méně než průměr ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK