HN: Klienti zkrachovalých bank mohou přijít o odškodnění

30.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Zhruba dvě stě tisíc klientů tří zkrachovalých bank - Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň - a také skupina PPF se podle dnešních Hospodářských novin musí rozloučit s jistotou, že v polovině prosince dostanou odškodnění. Výplata se s největší pravděpodobností o tři až šest měsíců odloží. A možná, že další peníze nedostanou vůbec. Senátoři totiž podali ústavní stížnost proti zákonu, který dodatečné odškodnění až do výše čtyř milionů korun umožňuje, informuje deník.

Představitelé bankovního Fondu pojištění vkladů (FPV) přiznávají, že příprava výplaty zadrhává. "Máme problém s podklady z bank. Dohledávání údajů v Kreditní bance Plzeň, která zkrachovala před deseti lety, je obtížné. A také výměna konkursního správce v Plzeňské bance situaci hodně zkomplikovala," řekl HN Pavel Trnka z FPV.

Už 9. listopadu má podle HN správní rada fondu jednat o tom, že požádá Českou národní banku o prodloužení termínu výplaty o tři měsíce. Za situace, kdy se čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, bude fond pojištění lhůtu logicky protahovat, píše deník a poznamenává, že fond ze zákona může požádat o prodloužení lhůty ještě jednou. Tím by se výplata posunula nejdříve na konec června.

Klientům zkrachovalých bank i PPF navíc hrozí, že o své peníze zcela přijdou. Senátoři totiž v ústavní stížnosti požadují dodatečné výplaty klientů tří bank zcela zrušit. "Parlament novelou překročil své pravomoci. Umožnil tím například zpětnou výplatu vkladů a odškodnění za anonymní vklady, což odporuje právu Evropské unie," citují HN senátorku Soňu Paukrtovou, která spolu s dalšími šestnácti senátory ústavní stížnost podala. Senátorům se také nelíbí, že by se vyplácelo odškodění nad rámec pojištění vkladů. "Současné náhrady až 25 tisíc eur jsou v EU nadstandardní a my je považujeme za dostatečné," řekla HN Paukrtová. Součástí senátorského návrhu je i žádost o urychlené projednání stížnosti. To aby výplata nezačala dříve, než soud rozhodne. Běžné lhůty, ve kterých Ústavní soud rozhoduje, jsou totiž delší než rok.

Mluvčí soudu Michal Spáčil ale nechce komentovat, kdy může verdikt padnout. "Nemůžu tipovat, bylo by to předčasné," řekl HN. Ústavní soud si nicméně už vyžádal stanovisko České národní banky, která spolu s dalšími bankéři a ekonomy návrh na nadstandardní výplatu klientů zkrachovalých bank dlouhodobě kritizuje.

Na celkovou výplatu náhrad má jít z fondu 3,7 miliardy korun. Tedy skoro celá suma, kterou fond disponuje, upozorňují HN s tím, že peníze by ve svém důsledku zaplatili všichni klienti nezkrachovalých bank. Na jeho prostředky se totiž skládají banky prostřednictvím povinných odvodů. Kdyby navíc došlo k výplatě dříve, než rozhodne Ústavní soud a ten by odškodnění zrušil, bylo by pro fond obtížné dostat peníze zpět. Klienti by totiž inkasovali náhrady v dobré víře a nikdo by je od nich nemohl nárokovat. Fond by pak podle Trnky musel o náhradu žalovat stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK