Koruna se uklidnila a klesla na 28,10 Kč/EUR a 22,02 Kč/USD

02.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. listopadu (ČTK) - Česká měna se dnes po středečním útoku na hranici 28,00 Kč za euro uklidnila a odpoledne oslabila o několik haléřů na 28,10 Kč/EUR. Vůči dolaru poklesla o čtyři haléře na závěrečných 22,02 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po hektické první polovině týdne se dnes situace na trhu výrazně zklidnila," popsal obchodování analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Po otevření na 28,05 Kč/EUR se kurz po převážnou většinu dne držel v okolí této úrovně, v pozdních odpoledních hodinách pak začala koruna opatrně korigovat předchozí zisky, dodal.

Podobným vývojem prochází i zbytek regionu, kde je však ústup ze silných pozic markantnější, upozornil analytik Patrie Tomáš Vlk. Na devizovém trhu podle něj postupně ustupuje silná negativní nálada vůči dolaru a spolu s tím i tlak, který vytáhl středoevropské měny vzhůru.

Pátek přinese statistiku zářijového zahraničního obchodu. Trh předpokládá přebytek pět miliard korun. "Vzhledem k dnešnímu opadnutí tlaků na posilování koruny lze pro závěr týdne očekávat korekci zisků z první poloviny týdne. A to zejména v případě, kdy data zahraničního obchodu výrazně pozitivně nepřekvapí," odhadl Vejmělek.

Eurodolarovým trhem dnes prakticky nepohnulo jednání Evropské centrální banky, které dopadlo v souladu s očekáváními. ECB se rozhodla zachovat úrokové sazby. Kurz dolaru ke společné měně se ustálil na 1,2760 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK