Americké akcie dopoledne klesly kvůli předpovědi Wal-Martu

02.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne klesly, protože investory znepokojila předpověď tržeb světového maloobchodního gigantu Wal-Mart. Údaje o ekonomice navíc oživily obavy z inflace a pomalejšího hospodářského růstu.

Dow Jonesův index se v poledne newyorského času snížil téměř o 0,3 procenta na 11.998,4 bodu. Na trhu Nasdaq hlavní index klesl o 0,1 procenta na 2331,66 bodu.

Pokles na širším trhu mírnily ceny ropy a lepší doporučení emise Dell od makléřů. Akcie počítačové firmy stouply o tři procenta na 24,83 dolaru.

Vládní úřady dnes oznámily, že pracovní náklady ve třetím čtvrtletí rostly více, než se předpokládalo. Produktivita práce přitom stagnovala. Zvýšila se tak pravděpodobnost pomalejšího růstu ekonomiky a vyšší inflace.

Investoři proto kupovali akcie společností, které pomalejšího růstu ekonomiky mohou využít. Například výrobce léčiv a zdravotních pomůcek Johnson & Johnson posílil o 0,7 procenta na 67,63 dolaru.

Ceny ropy klesaly, ale o část svých ztrát před polednem přišly. Barel americké ropy dopoledne v New Yorku zlevnil o 36 centů na 58,40 dolaru, ráno se ale dostal až na 57,60 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK