Německo a Česko odmítají v EU zvýšení daně z piva

03.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká republika a Německo budou v Evropské unii proti návrhu na zvýšení daně z piva. V Berlíně to dnes zdůraznili ministři financí obou zemí Vlastimil Tlustý a Peer Steinbrück.

"Německá vláda nebude souhlasit," řekl Steinbrück před jednáním o spotřební dani z piva, které bude pokračovat na zasedání Rady ECOFIN v úterý 7. listopadu v Bruselu. "K mé radosti má Česká republika stejný názor," konstatoval německý ministr. Vlastimil Tlustý shodu potvrdil.

"Německo a jeho stanovisko bylo a je rozhodující. Je jasné, že pokud se k zemi jako je ČR připojí Německo, tak naše stanovisko získá obrovskou váhu a velmi pravděpodobně se prosadí," řekl pak Tlustý ČTK.

Oba ministři na společné tiskové konferenci vyjádřili přesvědčení, že Evropská komise zájmu zemí s tradičně silným pivovarnickým průmyslem vyhoví. "Evropská komise musí připustit výjimku," uvedl Steinbrück.

Evropská unie chce, aby Česká republika a dalších šest států zvýšily někdy mezi roky 2008 až 2010 spotřební daň z piva, a to zhruba o pětinu. Z půllitru piva by tak stát vybral asi o 30 haléřů více než nyní. Kvůli dodatečným nákladům by se cena zvýšila až o korunu. S příslušným návrhem v rámci snahy o zvýšení minimálních spotřebních daní na alkohol přišla EK v září. Iniciativa se nelíbí ani českým nebo německým pivovarníkům.

Češi věří, že kromě Němců by mohlo klást odpor proti zvýšení daně z piva například i Rakousko a Irsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK