Pražská burza ve 44. týdnu zastavila růst a klesla o 0,7 pct

03.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. listopadu (ČTK) - Pražská burza ve 44. týdnu změnila směr k poklesu. Po třech týdnech růstu cen akcií se obrátila nálada na vyspělých zahraničních trzích a investoři se rozhodli prodávat a vybírat zisky. Index PX si pohoršil o 0,69 procenta na 1542,1 bodu, vyplynulo z výsledků.

Akcie energetické firmy ČEZ oslabily o 0,8 procenta na 873,5 koruny, když ještě ve středu uzavíraly na rekordní ceně 891,8 koruny. Z dílny ministerstva financí vzešel nový návrh prodeje zhruba sedmi procent akcií ze státního podílu v ČEZ přímo firmě ČEZ. ČEZ by pak získané akcie měla zrušit. Stát má v ČEZ podíl 67,6 procenta. Na konci týdne se negativně projevilo prodloužení odstávky jaderné elektrárny Temelín.

Cena akcií společnosti Philip Morris se svezla o 3,9 procenta na 11.326 korun, byť Philip Morris očekává, že její podíl na tabákovém trhu se po propadu v pololetí podařilo stabilizovat. Akcie Erste Bank odepsaly tři procenta na 1487 korun. Vedle snížení investičního doporučení od bankovního domu UBS oznámila prodej části akcií této rakouské banky firma Morgan Stanley.

Dařilo se emisím podniků, které oznámí v příštím týdnu výsledky. Akcie petrochemického holdingu Unipetrol přidaly 2,3 procenta na 207,6 koruny. Česká spořitelna zveřejnila v říjnu předpověď, podle níže by čistý zisk Unipetrolu za tři čtvrtletí měl meziročně vzrůst o 35 procent na 3,1 miliardy korun. Ve čtvrtém čtvrtletí pak provozní odstávky Chemopetrolu a České rafinérské sníží čistý zisk skupiny Unipetrol o zhruba 400 milionů korun, odhadl Unipetrol.

Akcie Komerční banka si polepšily o půl procenta na 3444 korun. Čistý zisk banky by podle analýzy České spořitelny měl za devět měsíců stoupnout meziročně o 16,5 procenta na 7,15 miliardy korun.

Celkové týdenní obchody s akciemi se vrátily pod průměr na 15,9 miliardy korun z minulých 20,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK