Koruna vylepšila historické maximum na 27,92 Kč/EUR

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila na 27,92 Kč za euro a o čtyři haléře tak vylepšila své dosavadní historické maximum ze srpna letošního roku. Kurz se posouval k silnějším hodnotám od počátku dnešního obchodování. Vůči dolaru se koruna vrátila pod hranici 22,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Po zářijové přestávce, kdy se koruna obchodovala na slabších úrovních, přichází další série útoků na historická maxima," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. O středoevropské měny je nadále zájem, i když na trhu nejsou důležité pozitivní zprávy. Forint se zlotým se obchodují na pětiměsíčních maximech a obě koruny dokonce na maximech historických, dodal.

Překonání technické bariéry na minulém maximu pro korunu může podle Vlka znamenat další zisky během dnešní seance. Situace na eurodolarorovím trhu je při začátku týdne stabilní, obchoduje se na 1,2705 USD/EUR. Dolar výrazně zpevnil po páteční zprávě z trhu práce, když ho podpořila výrazná revize předchozích čísel.

Na silnou korunu doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o miliardové zisky. Pevná měna naopak zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK