CCS: Benzin i nafta opět zlevnily, tempo je ale pomalejší

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Pohonné hmoty opět zlevnily, tempo je však pomalejší než v předchozích týdnech. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se za posledních sedm dní snížila o 12 haléřů na průměrných 28,39 koruny za litr. Nafta zlevnila o pět haléřů na 28,32 koruny, vyplývá z aktuálních informací společnosti CCS. Začátkem října průměrné ceny za týden klesly i o 50 haléřů.

Ceny benzinu klesaly ve všech krajích s výjimkou Karlovarského. Tam řidiči za litr benzinu zaplatí aktuálně 28,36 Kč, což je o 13 haléřů více než před týdnem. Nafta zde podražila o 26 haléřů na 28,02 Kč. Nafta zdražila také ve Zlínském kraji, kde se průměrná cena zvýšila o 13 haléřů na 28,93 koruny.

Nejlevnější benzin tankují řidiči v Ústeckém kraji, ve kterém stojí litr Naturalu 95 v průměru 27,71 koruny. Za méně než 28 korun kupují motoristé benzin ještě v Královéhradeckém kraji. V ostatních krajích se ceny pohybují až do zhruba 28,90 Kč ve Zlínském kraji, což je nejvyšší průměrná cena v republice.

Ceny nafty jsou nejnižší také v Ústeckém kraji. Litr tohoto paliva zde přijde v průměru na 27,68 koruny. Je to přibližně o 1,30 koruny nižší cena ve srovnání se Zlínským krajem, kde jsou ceny nejvyšší.

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic reagují na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě. Ceny ropy se ke konci minulého týdne držely pod 59 dolary za barel. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory ale ropa již nemá mnoho prostoru k poklesu. Období zlevňování pohonných hmot v ČR tak podle něj v příštích zhruba dvou týdnech skončí. "Průměrná cena litru Naturalu 95 pravděpodobně již neklesne pod 28,20 Kč," uvedl minulé pondělí.

Cena americké ropy se 20. října ocitla na letošním minimu 56,55 USD. O týden později vystoupila na 61,79 USD a od té doby se pohybuje v tomto pásmu. Poklesu cen brání připravenost kartelu OPEC snížit produkci, ale proti zvýšení cen hovoří dostatečné zásoby ropy a předpokládaný pokles tempa růstu globální ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK