ČEZ: Česko do roku 2015 nestihne postavit nový jaderný zdroj

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. listopadu (ČTK) - Česká republika nebude mít do roku 2015 nový jaderný zdroj. Podle obchodního ředitele ČEZ Alana Svobody je zmíněný termín, kdy se země při nynějších kapacitách zřejmě stane energeticky deficitní, v současné době již technicky nezvládnutelný.

"Příprava a uskutečnění takové stavby je velmi komplikované. Do roku 2015 se již rozšířit Temelín o dva bloky nepodaří," uvedl Svoboda. Právě v tomto roce Česko podle predikcí přestane být bez nových zdrojů energeticky soběstačné a země se z dlouholetého vývozce proudu stane dovozcem. I tato situace povede k dalšímu zdražování a přibližování k cenám proudu v západní Evropě. Za devět let také vstoupí v platnost nové přísnější evropské limity pro výrobu elektřiny.

ČEZ zatím nechce zveřejňovat dílčí analýzy o tom, jak bude firma postupovat při obnově svého výrobního portfolia. "Až budou hotovy, a nejedná se jen o úvahy v oblasti výstavby dalších uhelných elektráren, ale právě i jádra, plynu či obnovitelných zdrojů, budeme moci výsledky analýz zveřejnit," informovala mluvčí ČEZ Eva Nováková. Průměrná doba výstavby jaderné elektrárny je přibližně 15 let.

Premiér Mirek Topolánek před dvěma týdny v této souvislosti varoval před energetickou závislostí Evropy na Rusku a podpořil renesanci jaderné energetiky. "Projekt výstavby nového jaderného zdroje v Česku je ale v současnosti mrtvý. Například životnost dukovanské jaderné elektrárny by ale mohla být prodloužena až za rok 2030 a pak bychom postavili nový zdroj v této lokalitě," řekl premiér.

Podle generálního ředitele Ústavu jaderného výzkumu Řež Františka Pazdery je výstavba jaderné elektrárny v tuzemsku nejen nutností, ale také významnou investicí do budoucna. "Již za čtyři roky bude Evropská unie závislá na dovozu ropy z 80 procent a zemního plyn z 60 procent. Tenčící se zásoby, nestabilní geopolitická situace v regionech OPEC a nárůst poptávky ze strany Číny a Indie poženou ceny nahoru," varuje Pazdera.

Tradičním odpůrcem jaderné energetiky je Strana zelených. "Provoz je rizikový a hlavně není vyřešen problém s ukládáním vyhořelého paliva," prohlásil předseda strany Martin Bursík. Do budoucna proto doporučuje více se zaměřit na energetické úspory a vývoj technologií s nejvyšší účinností.

Prognózy společnosti EGÚ Brno tvrdí, že v roce 2020 může v tuzemsku v závislosti na míře úspor energie, rozsahu obnovy uhelných elektráren a nedosažitelnosti nových zásob uhlí chybět až deset TWh elektřiny. Loni firmy a domácnosti v Česku spotřebovaly skoro 58 TWh. Zhruba třetina tuzemské výroby pochází z jaderných zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK