Průzkum: Většina lidí chce, aby se EU postarala o levnější roaming

06.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 6. listopadu (zpravodaj ČTK) - Zhruba dvě třetiny obyvatel Evropské unie si přejí, aby instituce EU zasáhly a donutily mobilní operátory snížit poplatky za roaming, tedy volání do a ze zahraničí. Vyplývá to průzkumu veřejného mínění, o kterém informovala Evropská komise.

"Poplatky za roaming jsou stále velmi vysoké. Ukazuje to i náš poslední průzkum," uvedla EK. Evropští mobilní operátoři si podle ní stále účtují od čtyř do šesti eur za čtyři minuty hovoru ze zahraničí nebo do zahraničí. Roaming je tak zhruba čtyřikrát dražší než hovory uvnitř "domácí sítě". Cena za čtyři minuty hovoru do zahraničí z mobilní telefonu se přitom někde může vyšplhat až na 12 eur.

Evropská komise a především eurokomisařka Viviane Redingová za snížení cen roamingu bojují delší dobu, ale zatím bez větších výsledků. Brusel již dokonce operátorům pohrozil, že proti nim zasáhne legislativně, pokud ceny neupraví sami dobrovolně. K jakémukoliv zásahu ale potřebuje i souhlas členských států EU, které se však k takové iniciativě staví odmítavě, včetně České republiky.

Podle pozorovatelů však za bojem komise proti drahému roamingu není jen čistě ekonomický zájem, ale i snaha vylepšit obraz evropských institucí u EU. A podle posledního průzkumu se to EK zřejmě daří. Dvě třetiny obyvatel evropského společenství chtějí, aby EU proti mobilním operátorům zasáhla. Ještě větší podporu Redingová nalézá u mladých, z nichž s iniciativou komise souhlasí asi 80 procent.

Tazatelům odpovědělo v průzkumu téměř 25.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK