Analýza: ČR je zemí s malým rizikem pro podnikatele

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 7. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká republika i Slovensko poskytují podle nové britské analýzy prostředí s nízkým rizikem pro podnikatele. Výroční rozbor společnosti Control Risks nazvaný RiskMap 2007 zároveň upozorňuje, že polovina zemí světa neposkytuje firmám stabilní prostředí, v němž by mohly působit.

Mezi oblasti s nízkým podnikatelským rizikem patří podle analýzy vedle celé Evropské unie, USA a dalších anglosaských zemí také Indie, Čína a několik zemí Afriky a Jižní Ameriky. Extrémní riziko trvá v Iráku, vysoké riziko pak v některých arabských zemích nebo v části střední Afriky.

Politická situace v České republice podle britských analytiků zůstane nadále proměnlivá. Pokračující politická nestabilita povede k dalšímu odložení nutných reforem zdravotnictví a penzijního systému, což může v blízké budoucnosti podkopat záměr přijmout euro. Naproti tomu navzdory stoupajícímu veřejnému dluhu je česká ekonomika zdravá. Republika je sice zajímavá pro zahraniční investory, ale škodí si korupcí a přehnanou byrokratičností.

Slovensko rovněž nabízí nízké politické i bezpečnostní riziko. Nynější vláda podle analýzy dokončí své funkční období, a i když asi sáhne k některým populistickým opatřením, neohrozí záměr vstoupit do pásma eura v roce 2009. Na Slovensku podle analýzy sice působí zločinecké organizace, ale jejich činnost neohrozí zahraniční investory. Ani etnické napětí mezi Slováky a Maďary nepřeroste do stavu, kdy ho museli zahraniční podnikatelé brát v potaz.

V celosvětovém měřítku budou mít klíčový dopad rozhodnutí, která budou přijata v USA, Rusku a Číně. Americká blízkovýchodní politika se podle očekávání změní. Skončí snaha o monumentální změnu struktur na Blízkém východě. Čína podle všeho přijme opatření, aby byla ještě více konkurenceschopná.

Rusko bude pokračovat v politice "nacionalismu přírodních zdrojů" a přemění energii v mocnou politickou zbraň. Politický vývoj v Rusku, Nigérii a Venezuele se spojí a zneklidní světovou energetiku za situace, kdy poptávka v Číně a Indii dosáhne rekordní úrovně.

Podle Control Risks bude i nadále na vrcholu světové agendy terorismus. Nicméně sílí argumenty, že tyto obavy mají nepřiměřený dopad na politická a ekonomická rozhodnutí po celé planetě. Terorismus sice v roce 2007 neustoupí, ale současně nyní svět není v období katastrofické globální teroristické hrozby. Většina terorismu zůstává zaměřena regionálně.

Nadále poroste kybernetický zločin, porušování práv duševního vlastnictví a padělatelství, a to exponenciálním tempem. Nezákonný obchod poroste osmkrát rychleji než legitimní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK