Za devět měsíců začala stavba 31.900 bytů

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Ve třech čtvrtletích letošního roku začala výstavba 31.905 bytů, což je meziročně o 6,5 procenta více. Počet dokončených bytů klesl o 13,5 procenta na 18.166. Oznámil to Český statistický úřad. Rozestavěno zůstalo 168.941 bytů, tedy o 8,3 procenta meziročně více.

Hlavními faktory růstu počtu zahájených bytů i nadále zůstávají příznivá situace na trhu hypoték, vyšší hodnota úvěrů v rámci stavebního spoření, podpora mladých manželů při získání prvního bytu a očekávané změny DPH na bytovou výstavbu od ledna 2008. Pokles počtu dokončených bytů způsobilo podle statistiků zejména přednostní zahajování nové výstavby, ale i nedostatek stavebních kapacit pro dokončovací práce.

Z územního hlediska se dlouhodobě nejvíce bytů staví v okolí Prahy a v dalších místech Středočeského kraje. V prvním až třetím čtvrtletí letošního roku začala v této oblasti výstavba 11.696 bytů. Nejméně bytů se opět začalo stavět v Libereckém a Karlovarském kraji. V poměru k počtu obyvatel se nejvíce bytů zahájilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v Libereckém a Ústeckém kraji.

Dokončených bytů bylo také nejvíce v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně v Karlovarském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. V poměru k počtu obyvatel se nejvíce bytů dokončilo ve Středočeském kraji a v Praze, nejméně v Ústeckém a Libereckém kraji.

Rozestavěnost bytů se dlouhodobě zvyšuje v důsledku předstihu zahajovaných staveb před dokončenou výstavbou. Nejvyšší podíl rozestavěnosti byl v prvních devíti měsících roku u rodinných domů, a to 48,3 procenta.

Ve sledovaném období byla dokončena modernizace 13.728 bytů, což představuje meziroční pokles o 6,6 procenta. Nejvíce modernizovaných bytů bylo dokončeno v Praze a Jihomoravském kraji, nejméně v Libereckém kraji a v kraji Vysočina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK