Češi kvůli drahému roamingu vypínají telefon

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. listopadu (zpravodaj ČTK) - Téměř dvě třetiny obyvatel Evropské unie při cestě do zahraničí raději vypnou svůj telefon, než by platily drahé poplatky za roaming. Jsou mezi nimi i Češi, kteří patří vůbec k největším odpůrcům vysokých poplatků za volání ze zahraničí. Ze zahraničí kvůli roamingu netelefonuje nebo telefonuje výrazně méně až 90 procent z nich. Vyplývá to z nového průzkumu Evropské komise.

Více než Češi omezují telefonování v zahraničí z mobilního telefonu jen Slovinci (94 procent) a Poláci (94 procent). Zhruba 15 procent obyvatel EU se ani neobtěžuje, aby brali svůj telefon za hranice a asi čtvrtina ho využívá zásadně k posílání krátkých textových zpráv (SMS).

Eurokomisařka Viviane Redingová, která stojí v čele "tažení" proti mobilním operátorům, dnes opět potvrdila, že výše poplatků za roaming se v podstatě nehýbá, navzdory tlaku Evropské komise. Evropané tak nadále za čtyři minuty hovoru v zahraničí platí čtyři až šest eur, operátoři si ale někde účtují i 12 eur.

Z průzkumu vyplývá, že trnem v oku jsou obyvatelům EU především poplatky za příchozí hovory. Smířit se s nimi nehodlá asi polovina oslovených. Snahu komise zakročit proti údajně přemrštěným poplatkům podporují asi dvě třetiny obyvatel EU. EK přitom hrozí, že operátory donutí ke snížení poplatků legislativně. Je ale nanejvýš pravděpodobné, že narazí na odpor členských států, včetně České republiky.

Podle původních předpokladů komise by zákazník neměl za volání z ciziny domů či do jiné země EU platit více než 49 eurocentů (14 Kč) za minutu hovoru, za místní hovor v cizině 33 centů (9,40 Kč) a za přijímaný hovor 16,5 centu (4,70 Kč). Průměrná cena volání v EU se nyní pohybuje kolem 1,15 eura (32,80 Kč) za minutu, ale třeba klient z Malty platí za volání v Lotyšsku 2,75 eura (78,40 Kč) za minutu.

Roaming využívá asi 147 milionů obyvatel EU a výnosy činí asi 8,5 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK