Koruna se vrátila nad 28,00 Kč/EUR, k dolaru posílila

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Česká měna se po pondělním vylepšení historického maxima odpoledne vrátila nad hranici 28,00 Kč za euro. Okolo 17:00 stála na 28,01 Kč/EUR. Naopak vůči dolaru koruna posílila pod hladinu 21,90 Kč/USD, závěr ji zastihl na 21,89 Kč za dolar. Důvodem byl pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Po sestupu na hladinu 28,00 Kč/EUR se koruna stabilizovala a obchodovala bez větších změn kurzu, uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Důležité zprávy z ekonomiky dnes nepřišly. Oslabování měn ve středoevropském regionu dnes vévodil forint, korekce předchozích zisků v regionu však nebyla výrazná, dodal.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora dnešní ústup koruny ke slabším hodnotám zatím nechápe jako začátek nového trendu, ale jen jako dočasný odpočinek a nabrání dechu. "Koruna má podle nás stále ještě prostor k posílení až na 27,70 Kč/EUR," odhadl.

Také Vlk míní, že se koruna ještě může pokusit o silnější hodnoty, avšak jako pravděpodobnější vidí její další oslabení. ČSÚ ve středu zveřejní říjnovou inflaci. Meziroční růst cen by měl podle Vlka zpomalit, což prý může korunu odradit od opětovného růstu.

Dolar smazal své páteční zisky a proti euru se obchodoval nad hranicí 1,2800 USD/EUR. Americké měně uškodilo prohlášení guvernéra japonské centrální banky, který nevyloučil zvýšení sazeb ještě před koncem roku. Negativní vliv na dolar měla také nejistota před domácími volbami, podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK