Rolníci chystají proti uzavření cukrovarů ES protest u ambasád

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Pěstitelé cukrovky sdružení v Agrární komoře chystají protest před německou a britskou ambasádou kvůli záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar (ES) uzavřít svých pět závodů ve střední Evropě včetně tří cukrovarů v České republice. Uzavření závodů by znamenalo výrazný pokles domácí produkce cukru a bylo by tvrdou ranou pro pěstitele cukrovky, řekl ČTK prezident AK Jan Veleba. Eastern Sugar je podle komory napůl vlastněna britskou firmou Tate&Lyle a francouzskou Saint Louis Sucre, kterou kontroluje německý Süd Zucker.

Protest by se podle něj měl uskutečnit v co nejbližší době a zúčastnit by se ho mělo asi 150 rolníků. Organizační štáb se sejde v pondělí. "Chceme vzbudit veřejné mínění a upozornit na to, že jde o vážný problém," uvedl Veleba. Komora si podle něj uvědomuje, že záměr Eastern Sugar asi nezvrátí, pro postižené pěstitele ale bude žádat maximální kompenzace.

Eastern Sugar zvažuje uzavření závodů ve střední Evropě kvůli omezení výroby cukru v EU. V Česku zaměstnává asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru. Pokud by domácí závody v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci zavřela a kvótu odprodala Bruselu za stanovenou kompenzaci, spadla by domácí produkce cukru více než o pětinu. Podle Veleby by přišla o odbyt zhruba třetina z 900 domácích pěstitelů cukrovky. Česko, dosud vývozce, by muselo začít cukr dovážet.

"My případnému rozhodnutí Eastern Sugar odejít z ČR nemůžeme zabránit. Snažíme se ale jednáním dosáhnout toho, aby podmínky pro naše pěstitele byly v takovém případě co nejlepší," řekla ČTK mluvčí MZe Táňa Králová. Jde podle ní především o výši finančního odškodnění pro producenty cukrovky.

Kromě České republiky hodlá Eastern Sugar opustit výrobu také na Slovensku, kde její podíl na národní cukerní kvótě představuje 34 procent, a v Maďarsku, kde se tak produkce cukru sníží zhruba o 100.000 tun, což znamená čtvrtinu tamní národní kvóty. Problémem se proto dnes zabývali i ministři zemědělství států visegrádské čtyřky a shodli se, že budou při jednáních s Eastern Sugar spolupracovat. Chtějí především zjistit, jak si zajistit kvóty na výrobu cukru, které nyní mají cukrovary Eastern Sugar.

V EU platí od července reforma cukerního pořádku, která počítá s tím, že zaručené ceny cukru v unii klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. Snížit se má podstatně celková produkce cukru a export z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK