FedEx zrušil jako první zakázku na superjumba A380

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. listopadu (ČTK) - Americká zasilatelská společnost FedEx dnes zrušila u evropského výrobce letadel Airbus svou zakázku na deset obřích letounů A380 v nákladní verzi a místo nich si objednala letadla od amerického konkurenta Boeing. FedEx se tak stal prvním zákazníkem Airbusu, který kvůli odkladům dodávek A380 svou zakázku na superjumba zrušil.

FedEx tak od Airbusu neodebere desítku letounů A380-800F. Místo toho jeho divize FedEx Express objednala 15 letadel Boeing 777 a vzala si opci na nákup dalších 15 těchto strojů. "Dostupnost a načasování dodávek těchto letadel spolu s atraktivními podmínkami splácení znamená, že tato alternativa je pro FedEx tím nejlepším rozhodnutím," uvedl ve sdělení šéf FedExu Frederick Smith.

Rozhodnutí americké firmy je pro Airbus další těžkou ranou. Airbus se letos dostal do krize, protože projekt obřího letounu A380 se vinou vlekoucích se technických problémů zpožďuje již o dva roky. Penále z prodlení budou stát mateřskou společnost EADS na zisku až pět miliard eur, a v tom ještě není započítán ušlý zisk z případného rušení zakázek.

"Rozhodnutí koupit letouny Boeing 777 bylo učiněno poté, co Airbus oznámil významné odklady dodávek A380," řekl mluvčí FedEx Express Maury Lane. "Globální poptávka po přepravě balíků dále roste a my potřebujeme vhodná letadla, abychom ji uspokojili," dodal. FedEx ale uvedl, že i nadále zůstane největším zákazníkem Airbusu v segmentu širokotrupých letadel.

Akcie EADS po zprávě klesly o více než tři procenta. Naopak akcie Boeingu v New Yorku přes tři procenta získávaly. Airbus vyjádřil nad rozhodnutím FedExu politování, jeho mluvčí Barbara Krachtová však uvedla, že tomuto kroku firmy rozumí. Airbus dodal, že program výroby nákladní verze A380 neopustí.

Boeing na zprávu sdělil, že začne objednaná letadla dodávat FedExu v roce 2009. "Těšíme se na další kapitolu naší spolupráce s FedExem," řekl agentuře AP viceprezident divize komerčních letadel Boeingu Ray Conner.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK