Japonské akcie ve středu klesly, dolar mírně oslabil

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. listopadu (ČTK) - Japonské akcie ve středu oslabily a propadly se na nejnižší hodnotu za poslední měsíc. Na ztrátách trhu se nejvíce podílela Softbak, která po uzavření trhu zveřejnila výsledky hospodaření. Investoři také kvůli obavám z výsledku voleb v USA akcie prodávali. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 177,67 bodu, tedy 1,08 procenta a uzavřel na 16.215,74 bodu, což byl nejnižší závěr od 4. října.

"Investoři nyní prodávali akcie. Obávají se, jak si povedou americké akcie po výsledku amerických voleb," komentoval situaci na trhu stratég Rakuten Securities Hirojuki Fukunaga. Obavy z růstu úrokových sazeb způsobily pokles realitních a investičních společností, v čele se Sumitomo Realty & Development.

V amerických kongresových volbách uspěli demokraté, kteří byli dosud v opozici. Poprvé od roku 1994 se jim podařilo získat kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů a stále mají šanci ovládnout i Senát. Bílý dům už uznal porážku v boji o dolní komoru a vyjádřil ochotu spolupracovat s demokraty v klíčových otázkách Iráku a války s terorismem.

Dolar se v Asii stabilizoval a kurz zůstal v blízkosti šestitýdenního maxima vůči euru. Obchodníci čekají na závěrečné výsledky voleb do amerického Kongresu, hlavně do Senátu. Pokud se podaří udržet Republikánům v Senátu většinu, mohlo by to podle analytiků vést k oživení dolaru. Podle některých však budou mít výsledky voleb na dolar pouze omezený vliv.

V závěru obchodování euro k dolaru nepatrně posílilo na 1,2775 USD z úterních newyorských 1,2771 USD a k jenu se obchodovalo za 150,25 JPY. Dolar k jenu oslabil na 117,60 JPY z předchozích 117,70 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK