ČNB: Inflace se letos poprvé výrazně odchýlila od inflačního cíle

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Poprvé v letošním roce se inflace výrazněji odchýlila od tříprocentního cíle České národní banky. Říjnová inflace totiž výrazně klesla na 1,3 procenta. Stávající prognóza ČNB s výrazným říjnovým snížením meziroční inflace ovšem počítala, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Přesto je však podle Holuba zpomalení meziroční inflace celkově o 0,2 až 0,3 procentního bodu výraznější, než ČNB předpokládala. "Na této chybě prognózy se stejnou měrou podílel vývoj cen potravin a tzv. korigované inflace bez cen pohonných hmot. Meziroční růst obou těchto skupin cen se stále nachází na nízké úrovni," uvedl. Naopak prognóza v oblasti regulovaných cen a cen pohonných hmot se v říjnu podle ČNB zcela naplnila.

Za nižší inflací stojí podle ČNB zejména odeznění vysokého růstu regulovaných cen z října loňského roku v kombinaci s poklesem cen zemního plynu a pohonných hmot v říjnu tohoto roku, který byl rovněž očekáván.

Meziměsíčně se cenová hladina v říjnu snížila o 0,5 procentního bodu. Částečně za tímto vývojem stál podle Holuba pokračující sezónní pokles například cen některých potravin nebo rekreací.

"Mimo to došlo v říjnu ke snížení regulovaných cen zemního plynu o 5,5 procenta. Ve stejném rozsahu poklesly ceny pohonných hmot, odrážející vývoj cen na světových trzích. Snížily se též ceny pečiva, které tak poněkud korigovaly své výrazné zvýšení z předchozích měsíců," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK