ZS: Zemědělci ukončí letošní rok se ziskem i přes propad produkce

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Větrný Jeníkov (Jihlavsko) 8. listopadu (ČTK) - Přes letošní historicky nejnižší produkci čeští zemědělci zřejmě opět ukončí roční hospodaření se ziskem. Řekl to předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský na zasedání svazu ve Větrném Jeníkově. Uvedl, že ke kladnému výsledku přispějí především dotace, které se v porovnání s minulým rokem zvýší o pět procent. Příjmy farem v zemi podle odhadu svazu klesnou přibližně o jednu miliardu korun.

Zemědělské podniky vytvoří zisk třetím rokem. Jejich výsledky se ale mohou podstatně lišit. "Kdo sklidil obiloviny před dešti, prodává podstatně lépe," vysvětlil Jirovský. Naopak někde byla z velké části úroda znehodnocena - obilí v deštivém srpnu klíčilo v klasech a plesnivělo. "Ale celostátně očekáváme, že zůstaneme v zisku," uvedl Jirovský.

Podle svazu loni zemědělci vydělali kolem 4,5 miliardy korun. O rok dříve to bylo ještě o 4,1 miliardy korun více.

Platby a dotace plynoucí do zemědělství z EU a ze státní pokladny letos zřejmě převýší 26 miliard korun. Jirovský upozornil, že tyto peníze neslouží ke zvyšování mezd, nájemného či dividend. Větší díl padne na opatření, která požaduje Evropská unie - například na přebudování odpadových jímek nebo stájí pro hospodářská zvířata. Farmy na ně ročně vynakládají přes deset miliard. "Daleko větší náklady nás ještě čekají," podotkl.

Část dotací kompenzuje klesající farmářské ceny. Jirovský uvedl, že za prvních devět měsíců tohoto roku zemědělci za produkci dostávali v průměru o devět procent méně než před vstupem Česka do EU. Kvůli nižší úrodě nyní ceny některých komodit rostou - patří mezi ně především obilí, řepka nebo brambory. Naopak se snižuje výkupní cena cukrovky, mléka či prasat.

Svaz předpokládá, že hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách letos klesne na historické minimum - zhruba 66 miliard korun. Loni to bylo o 7,6 miliardy více. Propad způsobuje především rychlý pokles objemu živočišné výroby. Tržby za devět rozhodujících komodit by podle svazu měly letos dosáhnout asi 70,6 miliardy korun, což je nejméně za posledních osm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK