PFČP klesl v září zisk o třetinu na 610 milionů Kč

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Penzijnímu fondu České pojišťovny (PFČP), který je s 931.000 účastníky největším v Česku, klesl na konci září zisk na 610 milionů Kč. Ve stejném období loni fond vydělal 911 milionů korun. PFČP o tom dnes informoval v tiskové zprávě s tím, že aktiva společnosti vzrostla meziročně o 19 procent na 30 miliard korun. Ostatní fondy výsledky za tři kvartály zatím nezveřejnily.

Vedení fondu pokles zisku vysvětlilo nepříznivým vývojem na kapitálových trzích. Klienti vložili do PFČP letos 5,7 miliardy, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo 4,5 miliardy korun. Růst objemu spravovaných peněz prý souvisí s trvalým přílivem nových klientů a se stoupající průměrnou úložkou.

"Při takovém tempu růstu lze očekávat, že se během příštích měsíců staneme největším penzijním fondem i z pohledu spravovaných aktiv," komentoval výsledky výkonný ředitel PFČP Tomáš Matoušek. V pololetí byl z tohoto hlediska největším fondem PF Winterthur, jehož aktiva přesahovala 28,1 miliardy Kč.

Matoušek upozornil na to, že nepolevuje ani zájem klientů o sjednání penzijního připojištění. V letošním roce uzavřelo smlouvu s PFČP 121.000 lidí. Hlavními tahouny poptávky zůstávají zaměstnavatelé, zejména malé a střední podniky. "Díky nim vstupují do systému stále mladší klienti," dodal Matoušek.

PFČP je členem finanční skupiny České pojišťovny, která je jeho většinovým akcionářem. ČP patří do finanční skupiny PPF. Ta spravuje aktiva v objemu 220 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK