Ahold: Cashback naběhl bez problémů, odbavení zákazníků nezpomalil

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Ostrý provoz výběru peněz byl dnes u pokladen 297 supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova podle společnosti Ahold zahájen bez problémů a takzvaný cashback nezpomalil ani odbavování zákazníků. Cashback mohou v prodejnách obchodního řetězce Ahold ode dneška využívat klienti Československé obchodní banky (ČSOB) a Poštovní spořitelny. Výběr peněz u pokladen, který je rozšířený v západní Evropě či Spojených státech, by v budoucnu měli v tuzemsku nabízet i další obchodníci a banky.

"Naši zákazníci dnes měli o tuto službu zájem a její spuštění bylo bez problémů. Máme ale pro jistotu v pohotovosti tým počítačových specialistů, protože jsme dnes tuto službu přece jen rozšířili ze čtyř zkušebních prodejen na bezmála 300 obchodů," řekla mluvčí společnosti Ahold Kateřina Pecinová, která zatím neměla k dispozici podrobnější údaje například o počtu provedených výběrů.

Výběr peněz u pokladen podle Pecinové nezdržoval odbavování zákazníků. "Platba kartou a její autorizace je v prodejnách Albert a Hypernova dlouhodobě jedna z nejrychlejších na českém trhu. Pokladní jsme důkladně proškolili, takže mají tento proces mnohokrát vyzkoušený," uvedla Pecinová, podle které společnost Ahold ostrý provoz cashbacku vyhodnotí do 14 dnů.

Společnost Ahold nabízí službu cashback například 12 let ve svých obchodech ve Spojených státech. "Podle průzkumů je cashback pro klienty bank tak významnou službou, že by byli ochotni přejít k jiné bance, pokud by jejich banka službu zrušila. Předpokládáme, že podobně budou cashback vnímat i čeští klienti," podotkl Pavel Prokop z ČSOB.

Podmínkou pro výběr hotovosti u některé z více než 2500 pokladen supermarketů Albert či hypermarketů Hypernova je nákup zboží v hodnotě nejméně 300 korun. Klienti ČSOB a Poštovní spořitelny si pak mohou zdarma pomocí platební karty u pokladny obchodu vybrat až 1500 korun.

V Česku se cashback ale teprve zavádí. Prvním velkým obchodníkem nabízejícím v tuzemsku tuto službu je od srpna Datart, jde ale jen o úvěrové karty Datart od společnosti Cetelem. Společnost MasterCard podle dřívějšího vyjádření umožní službu cashback od letošního podzimu. MasterCard stejně jako konkurenční asociace Visa jedná o podmínkách služby se všemi tuzemskými bankami. Visa nedávno oznámila, že u jejich karet bude služba výběru hotovosti u obchodníka plně zavedena v roce 2007.

Česká spořitelna zavede cashback nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí 2007. Rychleji by mohla výběr hotovosti u obchodníků spustit Komerční banka, a to v první polovině příštího roku.

Vedle klientů bank, kteří zavedením služby získají větší možnost výběru hotovosti, přinese cashback podle odborníků výhody i obchodníkům. Pro ně to bude znamenat menší odvody hotovostí, neboť držitelé karet jim část hotovosti odčerpají, a také vyšší zájem lidí o nákupy.

V zahraničí se využívání služby cashback liší stát od státu. Běžně je služba dostupná již několik let například v USA, Švédsku, Dánsku nebo Velké Británii. Letos bude služba zavedena podle asociace Visa v Itálii a Polsku. V USA využívají službu lidé především pro rychlé doplnění peněz na drobné vydání a obchodníci se běžně při platbě kartou ptají klientů, zda nechtějí "nějakou hotovost". Výběry nejsou zpravidla zatíženy poplatky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK