Akcie na burze počtvrté za sebou rostly, zájem o akcie bank

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes počtvrté za sebou posílila, zisk žádné z předních akcií ale nepřevýšil procento. Nejblíže k této hranici měly akcie rakouské banky Erste. Před čtvrtečním zveřejněním hospodářských výsledků byl zájem o akcie Komerční banky a mediální firmy CME. Hlavní index PX přidal 0,14 procenta na 1554,2 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Tuzemský trh odolal prodejům, které postihly řadu akciových trhů po volebních výsledcích ve Spojených státech, kde dosud opoziční demokraté slavili vítězství v dolní komoře Kongresu. "Investiční náladu v Evropě výrazně ovlivnil včerejší výsledek voleb v USA, který posílil vliv demokratů, což je obecně vnímáno jako určité riziko jak pro firmy samotné, tak samozřejmě také pro trhy," uvedl na finančním serveru www.kurzy.cz Vladimír Urbánek.

Akcie Erste Bank zpevnily o 0,95 procenta na 1485 korun a Komerční banky o 0,43 procenta na 3503 korun. Cena akcií mediální skupiny CME se zvýšila o 0,36 procenta na 1685 korun. O 0,2 procenta výše na 887,3 koruny uzavřely cenné papíry elektrárenské firmy ČEZ, největšího podniku na trhu.

Poptávka naopak po více než týdenním růstu vymizela u petrochemického holdingu Unipetrol a jeho akcie sestoupily o 1,6 procenta na 209,1 koruny. Unipetrol je dalším podnikem, který ve čtvrtek odhalí výsledky za tři čtvrtletí. V tomto případě ale podle obchodníků investoři podlehli nervozitě.

"Akcie Unipetrolu jsou totiž známé svou vysokou volatilitou a v případě výrazné odchylky od tržních očekávání se můžeme dočkat divokého zítřka," uvedl Michal Oplt z brokerské firmy Cyrrus. Celkem se opět zobchodovaly akcie za letos podprůměrných 2,55 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 6,375 miliardy Kč

- akcie 2,553 miliardy Kč

- dluhopisy 3,822 miliardy Kč

- certifikáty 0,125 milionu Kč

- deriváty 0

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK