Ministr Řebíček bude s Kapschem sjednávat lepší podmínky mýtného

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Vládě se nelíbí současné smluvní podmínky, za kterých firma Kapsch buduje mýtný systém. Pověřila proto ministra dopravy Aleše Řebíčka, aby s Kapschem dojednal dodatek ke smlouvě. Ten by měl vylepšit podle všeho nevýhodné postavení státu ve vztahu k firmě Kapsch. Na tiskové konferenci to včera sdělil premiér Mirek Topolánek.

"Dodatek má změnit nynější nevyváženou pozici státu ve vztahu k dodavateli systému," řekl Topolánek. Nový dodatek ke smlouvě je podle něj nejméně nevýhodnou možností, které se nyní nabízejí.

Nedávno vyšlo najevo, že se stát podle dosud nezveřejněného smluvního dodatku zavázal podílet se finančně na provozu systému. To by výrazně snížilo výnosy státu z provozu systému. Jde především o provizorní napájení mýtných bran elektřinou z naftových agregátů. Nyní je jasné, že elektrické přípojky nebudou postaveny včas, takže některé mýtné brány budou napájeny právě agregáty. Systém tak od ledna bude fungovat v provizorním provozu.

Ministerstvo dopravy si nechalo zpracovat podrobnou právní analýzu situace, a její výsledky chce zveřejnit na tiskové konferenci ve čtvrtek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK