Vláda kvůli důchodům zvýšila schodek rozpočtu o devět miliard

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Deficit státního rozpočtu by měl letos být téměř 84 miliard korun, tedy o devět miliard vyšší než vláda původně plánovala. Pokud by vláda schodek nezvýšila, neměla by v druhé polovině prosince na výplatu důchodů. Proto včera schválila novelu zákona o státním rozpočtu na rok 2006, která s vyšším schodkem počítá. Na tiskové konferenci to sdělil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Vláda o této situaci informovala již v září a slíbila, že problém vyřeší, sdělil Nečas. "Řešení spočívá v tom, že na základě této novely se zvyšují výdaje státního rozpočtu," uvedl Nečas. Schodek tak z původních 74 miliard naroste na téměř 84 miliard korun. Deficit bude hrazen ze státních finančních aktiv. Touto finanční transakcí si ministerstvo práce podle Nečase zajistí dostatek financí na výplatu důchodů až do konce roku.

Pro celý letošní rok počítalo ministerstvo financí původně se schodkem 74,4 miliardy korun při příjmech 889,4 miliardy korun. Podle nedávno upřesněného odhadu ministerstva financí by však schodek státního rozpočtu měl letos dosáhnout 102 miliard korun.

Za deset měsíců roku celkové příjmy státního rozpočtu činily 748,8 miliardy korun a výdaje 761,4 miliardy korun. Stát tak hospodařil na konci října se schodkem 12,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK