Růst průmyslové výroby v září dále zpomalil na 5,8 procenta

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Meziroční tempo růstu průmyslové výroby se v září dále zpomalilo na 5,8 procenta ze srpnových 7,4 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. K růstu opět přispěla zejména výroba automobilů a elektrických a optických přístrojů. Pokles statistici zaznamenali u výroby potravin, nekovových minerálních produktů a chemických látek.

Proti předchozímu měsíci se sezonně očištěná průmyslová produkce v září zvýšila o 1,6 procenta. Tržby z průmyslové činnosti ve stálých cenách meziročně vzrostly o 6,1 procenta. K jejich růstu nejvíce přispěly tržby automobilek a výrobců elektrických zařízení. Naopak klesaly tržby potravinářských a papírenských firem a tržby ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v září meziročně zvýšil o 13.400 osob, tedy o 1,2 procenta. Nejvíce nových pracovníků přijímali výrobci pryží a plastů, hutní a kovodělné firmy a výrobci elektrických a optických přístrojů. Největší propouštění naopak statistici zaznamenali v textilním a potravinářském průmyslu a ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

Průměrná měsíční nominální mzda se v průmyslových firmách v září meziročně zvýšila o 4,5 procenta na 18.758 korun. Hodinová mzda se v průměru zvýšila o 8,8 procenta na 137,10 koruny. Produktivita práce měřená tržbami na jednoho zaměstnance stoupla o 4,8 procenta.

Průmyslové podniky v září získaly nové zakázky za 139,3 miliardy korun v běžných cenách. Z toho na zakázky ze zahraničí připadlo 85,6 miliardy korun. Celkový objem nových zakázek se meziročně zvýšil o 8,9 procenta, objem zahraničních zakázek přitom vzrostl o 6,3 procenta.

V období od ledna do září letošního roku se podle předběžných údajů průmyslová výroba meziročně zvýšila o 10,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí činil meziroční nárůst průmyslové produkce deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK