Tendr Brna-střed na údržbu komunikací za 100 milionů prověří ÚOHS

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. listopadu (ČTK) - Stomilionovou zakázkou městské části Brno-střed na údržbu silnic a chodníků se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Obrátila se na něj firma A.S.A., která neuspěla v žádném ze čtyř letošních tendrů. Řekl to Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS. Radnice vybírala zájemce o zakázky do užšího kola losem, A.S.A. nebyla vylosována ani jednou. Městská část si za výběrem stojí a obviňuje společnost z ovlivňování tendru. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Na případ upozornila televize Nova. Podle matematika Josefa Štěpána je pravděpodobnost, že by některá z firem nepostoupila metodou losování alespoň v jedné ze čtyř zakázek, mizivá. Starosta Michal Bortel (ČSSD) považuje výsledek výběru za náhodu. Přesto radnice neuzavře s vítězi tendrů smlouvu, dokud ÚOHS nerozhodne. Verdikt by mohl padnout zhruba v polovině prosince, podotkl Vrána. Ani kdyby se rozhodování protáhlo, nehrozí, že by v největší brněnské části nikdo neuklízel, ujistil starosta.

A.S.A. už se účastnila i později zrušených soutěží v roce 2005. Její nabídku ale úřad vyhodnotil jako dumpingovou a vyřadil. Společnost uváděla ceny až o polovinu nižší než ostatní uchazeči, uvedl Bortel.

Firma si ale stěžuje až na letošní veřejné soutěže. Ty byly dvoukolové. Nejprve výběrová komise vyřadila nabídky, které nesplňovaly všechny požadavky. Druhé kolo dostala na starost nezávislá firma. Měla vylosovat pro každou zakázku pět uchazečů, z nich městská komise zvolila nejlevnější nabídku. I když A.S.A. i další její podniky do druhého kola postoupily, ani v jednom z dvaceti losování neuspěly.

Naopak byly vybrány firmy, která neúspěšný uchazeč dva měsíce před vyhlášením výsledků uvedl v notářském zápisu jako pravděpodobné vítěze. "Společnost tak možná měla více informací než úřad městské části," míní starosta.

Bortel se dostal do vedení města po letošních komunálních volbách, kdy sociální demokraté vytvořili koalici s dosud vládnoucí ODS. V minulém volebním období byl zastupitelem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK