Jihomoravští zastupitelé schválili stavbu R52 přes Mikulov

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. listopadu (ČTK) - Jihomoravští zastupitelé dnes schválili výstavbu rychlostní komunikace R52 mezi Brnem a Vídní přes Mikulov. Silnice protne Novomlýnské nádrže a povede těsně kolem Chráněné krajinné oblasti Pálava. Stavební povolení by mělo být vydáno v letech 2008 až 2009, řekla ČTK krajská radní Anna Procházková. Ekologům se záměr nelíbí a je pravděpodobné, že se kvůli dnešnímu rozhodnutí obrátí na soud.

Zastupitelé dnes schválili návrh územního plánu Velkého územního celku Břeclavska. Jeho nejdůležitější částí je právě trasa R52. Ekologům se nelíbí, že tvůrci plánu ani nevzali v potaz vést hlavní spojnici Brno-Vídeň jiným směrem.

Ochranáři navrhují, aby se zkoumala trasa komunikace přes Břeclav, kam vede z Brna dálnice D2. Podle nich by stačilo jen dostavět kvalitní silnici až na hranici s Rakouskem.

"Nevadilo by nám, kdyby odborníci tuto možnost zkoumali a zjistili, že není dobrá. Vadí nám, že ji nikdo ani nevzal v potaz, že se jí nikdo nezabýval," řekl Mojmír Vlašín ze Strany zelených. Trasu přes Mikulov odmítá 17 sdružení.

Bez schválení územního plánu nemohly začít žádné práce. Po dnešku může být podepsána česko-rakouská dohoda o vedení R52. Ředitelství silnic a dálnic může začít jednat o výkupech pozemků a může podnikat další kroky spojené s projektem, uvedla radní.

Ekologický právní servis (EPS) v minulosti upozornil na to, že plán byl vytvořen podle již zrušeného zákona o posuzování vlivů na životní prostředí z roku 1992. Ekologům vadí, že nebyl zkoumán možný vliv silnice na oblasti chráněné Naturou 2000, což je druhá nádrž Nových Mlýnů a také nedaleká Pálava. V tom jim dal za pravdu i ombudsman Otakar Motejl, na něhož se obrátili.

Procházková se nedomnívá, že se při tvorbě plánu postupovalo špatně. Možné vlivy stavby byly posuzovány podle pokynů ministerstva životního prostředí, uvedla s tím, že jednání o územním plánu již nebylo možné odkládat. Pokud by nebyl přijat do ledna 2007, musel by se vytvářet znovu. Za dva měsíce totiž vstoupí v platnost novela stavebního zákona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK