Slovensko potvrdilo pokutu 1,35 miliardy Sk stavebním firmám

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. listopadu (ČTK) - Rada slovenského Protimonopolního úřadu (PMÚ) potvrdila pokutu 1,35 miliardy slovenských korun šesti stavebním firmám. Budou ji muset zaplatit za kartelovou dohodu v tendru na výstavbu dálnice pod Tatrami. ČTK to dnes řekla mluvčí úřadu Alexandra Bernáthová. Rozhodnutí rady o pokutě nabylo právoplatnosti v pondělí. Podle prvního rozhodnutí úřadu měla pokuta činit 1,47 miliardy Sk.

"Rozhodujícím důkazem byla výrazná a nestandardní shoda cenových nabídek jednotlivých firem, která se nedala nijak objektivně zdůvodnit," uvedla Bernáthová. Žádná ze společností nepředložila relevantní důkazy, které by tuto shodu logicky vysvětlily, dodala. Vůči rozhodnutí rady se již nelze nijak odvolat, pouze se lze proti němu postavit soudně.

Pokutu dostaly přední stavební firmy, které na Slovensku působí. Jde o Doprastav, Strabag, Skansku, Inžinierske stavby Košice, Betamont a portugalskou společnost Mota-Engil. Tyto firmy podle úřadu v roce 2004 koordinovaly své cenové nabídky v soutěži na stavbu dálničního úseku Mengusovce-Jánovce.

Nejvyšší sankci 418 milionů Sk má zaplatit Mota-Engil. Třem společnostem (Strabag, Doprastav a Betamont Zvolen) úřad pokutu snížil. Rada také zrušila sankci pro firmu Skanska BS a místo ní ji má zaplatit mateřská společnost Skanska DS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK